HUKUK FAKÜLTESİ OKUMALI MI OKUMAMALI MI?
Herkese merhaba! İnstagram üzerinden okuduğum bölüm ve mesleğimle ilgili zaman zaman sorular sorulduğu için böyle bir yazı yazmak istedim. Hukuk fakültesi okumayı düşünen ancak kafasında çokça sorular olanlar olduğunu biliyorum. Bu yazı da onlara gelsin.
Öncelikle ben 2014 mezunuyum bunu belirtmek istiyorum, yani çok fazla bir süre geçmedi mezuniyetimin üzerinden. Ancak okul dönemiyle ilgili söyleyebileceğim birkaç şeyin olduğunu düşünüyorum.
Öncelikle hukuk fakültesini kazanmak için ciddi bir çaba gerekiyor evet, bunun için sınava ciddi şekilde çalışmak gerektiğini unutmayın. Ben bizim dönemde değişen puan sisteminden sonra İzmir 9 Eylül'ü tutturmuşken annemin göndermek istememesi üzerine İstanbul Beykent Üniversitesine yerleştim.
Benim dönemimde çok fazla yöslü (yabancı öğrenci) olduğu için bir çok farklı kültürden arkadaşımız da oldu amfide.
İlk gün herkes etrafına bakınır, kimse kimseyi tanımaz ancak ilk haftanın sonuna doğru arkadaşlıklar başlar. Ancak bu arkadaşlıklar çok uzun sürmeyebilir. Çünkü ilk haftanın yalnızlığı içinde yaklaşılan kişilerin zamanla fikirlerinize uyuşmadığını farkedebilirsiniz. Bu sizi üzmesin. Daha o amfide sizi ne güzel arkadaşlıklar, dostluklar bekliyor göreceksiniz.
Arkadaşlık ilişkilerine çok da kanmamak lazım yeri geldiğinde çünkü okul yolu bilmez kişiler daha sonra sadece not için sizi aramaya, mesaj atmaya kalkışabilir. Hatta adını bile duymadığınız kişiler sınav günü sizden kopya isteyebilir.Bunlara karşı her zaman mesafeyi korumakta fayda var. Evet okula gelmeyen ancak derslerine çalıştığını bildiğiniz kişilerle notlarınızı paylaşabilirsiniz, siz de ondan not isteyebilirsiniz. Bu ikisini karıştırmamak gerek. Ancak not vermemek de bir tercih tabiki. Not paylaşmıyorum diye arkadaşsız kalacağınızı da düşünmeyin. Sizi gerçekten sevenler varsa bunu önemsemeyecektir bile.
Her zaman için ilişkilerinizde dürüst olun, unutmayın siz ileride adaletle ilgili işler yapacak, ömür boyu adil yaşaması gereken kişilersiniz. Tabi günümüzde bu meslekleri yapanların ne kadar adil olduklarını sabaha kadar tartışabiliriz(!)
Bu sebeple bugün A dediğinize yarın Z derseniz olmaz. Her zaman görüşlerinizin arkasında durmaya özen gösterin. Körü körüne kendi doğrularınıza bağlanın da demiyorum. Olayın en doğrusunu öğrenerek ona sadık kalmaktır önemli olan.
İlk sene dersleri anlamadığınızı düşünmeniz çok kolay, çünkü daha önce bu konularda bu kadar detay bilmek zorunda kalmadınız. Sakın kendinizi kötü hissetmeyin. Bu his 2. ve 3. sınıflarda yavaşça azalacak. Ancak 4. sınıfa başladığınızda, özellikle en ağır dersleri verip mezun olma aşamasında (bizim okulda tez yazdık) hiç birşey bilmediğinizi düşünebilir, bu mesleğin size uygun olmadığını düşünecek kadar çok paranoyaya başlayabilirsiniz. Ancak okul bittikten sonra Staja başladığınızda bu korkunun yersiz olduğunu göreceksiniz.
Benden sizlere küçük bir tavsiye; okul döneminde bulabildiğiniz her tür sertifika programına katılın. Mesleğin inceliğini, o işi yıllardır yapan kişilerden duymak, bilgi birikimlerinden yararlanmak size çok şey katacaktır. Eğer yüksek lisans ya da akademik kariyer düşünüyorsanız belki bu aşamada kararınızı bile verebilirsiniz.
Aynı şekilde okul dönemlerinde part time hukuk ofislerinde çalışarak deneyim sahibi olabilirsiniz. Ben okul döneminde 2-3 farklı ofiste staj yaptım. Bunlar bana daha o dönemden avukatlar ile ilişkilerde bulunmayı ve mesleğin detaylarıyla ilgilenmeyi öğretti.
Ancak unutmayın hukuk fakültesinde okuyorsunuz diye 7/24 hukuk düşünmek zorunda değilsiniz. Kendinizi çok zorlayıp her an gazete tv'den gündemi yakalamak zorunda hissetmeyin kendinizi. Siz bu işi yapmaya başlayınca zaten hepsinin kucağına düşeceksiniz. Kendinizi belli bir kalıba sokmaya çalışırsanız da çabucak sıkılma ihtimaliniz olabilir. Bu sebeple okul döneminde kendinize hobiler edinin, müzik, dans, resim ya da spor gibi bir aktiviteyi devam ettirmeye özen gösterin. İnanın motivasyonunuz daha çok artacak. Eğer kendinizi her gün 6-7 saat ders çalışmaya zorlarsanız bir gün bu sistemin çökeceğini görürsünüz.
Ancak size sadece vize/final dönemlerinde çalışın demiyorum tabiki. Yeter ki çok biriktirmeden günlük ya da haftalık derslerinizi temizleyin, final zamanı sabahlamaya gerek olmadan derslerinizi verdiğinizi göreceksiniz. Tabi bu son söylediklerim 4. sınıf için pek geçerli olmayabiliyor çünkü son sene olduğu için mezun olamama korkusu dört bir yanınızı sarınca, 10'daki sınava sabah 6'ya kadar çalışıp, 1 saat gözlerinizi dinlendirip kalkıp hazırlanıp gidebiliyorsunuz.!!
Siz siz olun hiç bir zaman ipleri elinizden kaçırmayın, ders konusunda ve arkadaşlık ilişkileri konusunda her zaman tedbirli ve özenli davranın. Geri dönüşleri çok güzel olacaktır.
Sonuç olarak eğer hukuka ilginiz varsa, serbestçe düşüneceğiniz bir meslek istiyorsanız, düşünce özgürlüğü sizin için önemliyse bu mesleği seçebilirsiniz. Ancak aile zoru ile zorlanarak seçecekseniz çok zorlanırsınız. Çünkü sevmeden bu mesleği devam ettirmeniz çok zordur. Okul döneminde de çok pişmanlıklar yaşayabilirsiniz.
O yüzden çok iyi düşünerek seçim yapmalısınız. Eğer seviyorsanız bu meslekte çok mutlu olacağınıza şüphem yok.
Herkese şimdiden başarılar!
Yorumlar
Yorum Gönder