COLD BREW KAHVE YAPIMI
Merhabalar!
Bugün size bana çok fazla sorulan bir konu hakkında
yazacağım, zaten başlıktan da anlamışsınızdır Cold Brew kahve furyası aldı
başını gitti. Tabii ki bundan da geri kalmak olmaz dedim ve bana kalırsa içimi en
güzel kahvelerden biri olan ‘cold brew’ yöntemini araştırıp evde deneyimledim.
Bir çok yapım şekli var aslına bakarsanız, ancak evde yapımı en kolay olanı
bana kalırsa az sonra size anlatacağım yöntem.
Cold brew kahveler içimi son derece rahat, soğuk oldukları
için de yaz aylarına en yakışan içecekler ve bu yöntemle yapılan kahvelerin
aroması daha leziz oluyor bence. Ayrıca 3-4 saat kadar harareti önlemesi de
harika!
Bu yöntemle kahve demlemek için ihtiyacınız olan şey
çekirdek kahve ve french press. Öncelikle söylemem gerekir ki ülkemizde de artık
“3rd wave” kahve anlayışı o kadar çok yerleşmeye başladı ki birbirinden farklı
aromada ve yoğunluğa sahip çekirdek kahveleri hemen her yerde bulabilirsiniz.
Ancak satın alması en kolay ve sürekli etrafımızda olan kahveciler arasından
tchibo ve starbucks’ın çekirdek kahveleri bence işinizi pekala görür. Bu
çekirdek kahveleri aldığınızda orada istediğiniz şekilde çektirebilirsiniz,
eğer evde çekirdek öğütücü makineniz varsa o yöntemle de aynı şey oluyor biz
evde çekiyoruz genellikle. İçimini sevdiğiniz çekirdeği çektirirken pirinç
tanesi büyüklüğünde tanecikler olsun derseniz kahveyi çok inceltmezler, Cold
Brew için ihtiyacımız olan büyüklük tam olarak bu!
Nedenini sorarlarsa da evde cold brew yapacağım dersiniz :)
Bu aşamadan sonra yapacağınız kahvenin miktarı önemli, tek kişilik french press
yapacaksanız 3 çorba kaşığı çekirdek işinizi görür. Bu oranı bu şekilde
arttırabilirsiniz. Ardından soğuk içme suyunu üstü dolana kadar döküyoruz ve
kapağını çok bastırmadan yalnızca ağzı kapanacak kadar ittiriyoruz. (Press’i
biz tamamen indirirsek çekirdekler aromasını bırakamaz.)
Artık sizlik bi durum kalmadı. Yaklaşık 18-24 saat sonra
kahveniz içime hazır, hatta 2 gün beklerseniz daha bile iyi olur. Kahveniz bu
süreçte zaten çekirdeklerini tümüyle dibe bırakacaktır. Siz de press’i
indirerek (çekirdekleri içinden çıkarmayın, aroması daha çok olur) kahvenizi
bardağa dökebilirsiniz.
Cold brew’de bardağa fazla buz atmamak da önemli, birkaç buz
parçası işinizi görür. Fazla buz içeceğinizi sulandıracağı için lezzeti tam
olarak alamazsınız.
Kısaca “3rd wave kahvecilik” nedir kısaca bahsederek yazıya
son vereyim;
3rd wave kahvecilik, tüketimin ön planda olmasından çok
çekirdeği ön plana alan, yetiştirildiği andan kavrulup masamıza, bardağımıza
gelene kadar ki yolculuğunu ön plana alan bir akım.
Güzel bir alıntı ile : “Kahvenin kendisinin başrolde olduğu,
çekirdeğin bize neler anlatmak istediğini anlamaya çalıştığımız bir akım var karşımızda.”
(http://www.themagger.com/ucuncu-dalga-kahve-istanbul-kahve-mekanlari/)
Umarım hoşunuza giden bir yazı olmuştur. Yorum bırakmayı
unutmayın. Instagram’da #yiyoriçiyorhashtag’iyle yaptıklarınızı paylaşın! Beni
de etiketlemeyi unutmayın.
Yorumlar
Yorum Gönder