DERS ÇALIŞMAK İÇİN MOTİVASYON

Bir çoğumuz  zaman zaman ders çalışırken konsantre olmak ve uzun süre odağımızı belli bir yerde tutmakta zorlanıyoruz. Bu ister dersin ilgimizi çekmeyen bir konudan olması, isterse de zaman kısıtlılığı yüzünden kalan zamanı düşünmekten dersin kendisine zaman ayırmakta zorlanıyor olmamıza kadar giden uzun bir liste olabilir. Ancak küçük motivasyon hileleriyle kendimizi daha verimli ders çalışma düzenine alıştırabiliriz.

Aşağıda yazdıklarım lise ve üniversite yıllarında oldukça işime yarayan ve hala da çalışırken uyduğum bazı kuralları içeriyor. Eğer içlerinden biri ya da bir kaçı size uygun olabilecek özellikteyse denemekten korkmayın. Belki siz de ileride kendi kurallarınızı çok daha rahat şekilde oluşturabilirsiniz.



1-Hangi saatlerde ders çalışmayı sevdiğinizi bulun, bu aslında en büyük sorunların başında geliyor. Çünkü ders çalışmak için hazırlandığınız ve motivasyonunuzun en yüksek olduğu saatler evin de kalabalık olduğu saatlere denk gelebilir. Bunun için eğer kendi saatinizi değiştiremiyorsanız mekanınızı değiştirin. Daha sakin bir yere gidebilirsiniz. Bunun için okulların kütüphaneleri harika yerlerden. Saatinizi bulmanız verimliliğiniz açısından oldukça önemlidir. Kimi insan sabah erken saatte çalışmayı sever, kimisi gece geç saatleri bekler çalışmak için. Siz de kendi saatinizi bulduktan sonra mekanınızı ona göre ayarlamaya başlayın.



2-Mekanınızı seçerken rahatlığınıza özen gösterin, mekan için önemli kriterlerin başında aydınlatma ve masa/sandalye rahatlığı geliyor. Loş ışıklı ortamlar uykunuzun gelmesine sebep olacağı gibi odağınızın ders dışı şeylere kaymasına da sebebiyet verebilir. Oturma yerlerinde ise eşyalarınızı koymanıza yetecek kadar alanınızın olması oldukça işinize yarar. Eğer saatlerce çalışmak niyetindeyseniz daracık bir alanda çalışmak bir süre sonra sizi bunaltacak ve masa başından kalkmanız için bir bahane olacaktır. Sandalyenizi boyunuza ve masanıza göre seçin. Kütüphaneler genellikle bu gibi unsurlar gözetilerek döşendiği için pek sıkıntı yaşamazsınız ancak şansınıza kırık bir sandalye geldiyse durumu görevliye bildirmeniz iyi olacaktır. 



3-Motivasyonunuzu arttıracak renkleri kullanın, renkler hem ilgimizin dağılmasını önler hem de uzun süre ders çalışmak için sizi motive tutabilir. Renkli kağıt ve defterler kullanmak, şekilli yapışkanlı kağıtlarla notları bölmek ve rengarenk kalemler gözünüze hitap ettiği gibi önemli konuları irdelemek açısından da oldukça önemlidir. Renkleri kullanmak hoşunuza gitmiyorsa sade renklerden oluşan bir defter kalem düzeniniz olmasında da hiçbir sakınca yok, ancak bunları da dikkatinizin dağılmayacağı şekilde kullanmak motivasyonunuz için önemlidir.



4-Hedefinizi belirleyin, hedefinizi belirlemeniz işinizi kolaylaştıracaktır. Kaç saatte kaç konu çalışmak istediğinizi bilmeniz kafanızda sonrası için plan yapmanıza da izin verir. Tüm bir gün ders çalışıyormuş hissine kapılmak sizi rahatsız ediyorsa alarm kurarak bu süre içinde kendinizi yalnızca derse ayırın ve o süre boyunca hedefinize mümkün oldukça yaklaşmaya çalışın, hedefi tamamlayamamış olmanız değil, hedefe ulaşmak için ne kadar çalıştığınız da çok önemli.


 
5-Kendinizi büyük ödüllere alıştırmayın, aslında çok sık kullanılan bir yöntemdir bu. Ucuna ödül koyarak çalışmaya "çalışmak". Ancak ödülün niteliği çok önemlidir. Kendinize her zaman büyük ödül hedefleri koyarsanız sürekli bir ödül arama ve bulma durumuna girmeniz kaçınılmaz. Hedeflerinizi belirledikten sonra küçük motivasyon ödülleri vermeniz çok normal, 'şu tatlıyı yiyeceğim', 'dışarıya çıkacağım' gibi.. Ama ödüller büyüdükçe ders çalışmak gözünüzde daha zor bir şeye dönüşecektir. Büyük ödül her zaman büyük şeyler için daha tatlı bir yöntemdir. Her küçük hedefte kendinize büyük ödüller belirlemek, gerçek 'büyük ödül' zamanı geldiğinde işe yaramayacak bir şeye dönüşecektir.



6-Kendi ritüelinizi oluşturun, farklı farklı ders çalışma tekniklerinden size en uygun olanı bulun. Bir çok insan kısa molalarla birlikte uzun saatler çalışmayı oldukça sever. Sanıyorum bu okul dönemlerinden kalma bir alışkanlık. Şahsen ben uzun süreler boyunca ara vermeden çalışıp bir büyük ara vermeyi sevenlerdenim. Sık sık ara vermek, tekrar konsantre olmamı zorlaştırıyor ve bu sürede zaman akıp gidiyor ancak çok sıkıldığım bir konuda çalışıyorsam bu durum zaman zaman değişebiliyor da. O sebeple kendinize esas bir ritüel belirleyin, ancak bunun dışına çıkıp çıkmama tekeli yine sizin elinizde. Kendinizi tek bir şeye bağlamanıza da gerek yok. Her zaman kontrolün sizde olduğunu bilerek çalışmak çalışmanıza oldukça dinamizm katacaktır.



7-Çalışmak için son günleri beklemeyin, evet sınav dönemleri öncesinde düzenli çalışma planları her dönem başında hepimizin yaptığı şeyler. Ancak iş realiteye döküldüğünde son iki hafta boyunca eve kapanıp ders çalışanları da görür gibiyim :) Bu durum sizi strese ve kısır bir döngüye sokabilir. Bunun önüne geçmek için haftalık bir plan ile haftada 3-4 gün düzenli şekilde çalışarak sınav zamanına kadar derslerinizin tekrarını yapmış olursunuz. Son iki haftada ise en önemli konulara odaklanıp nokta atışı konulara yönelmenize zaman kalır. Dikkat ettiyseniz her gün çalışın demiyorum. Çünkü her gün çalışma planı hepimizin kolayca yapamayacağı bir plana dönüşebilir. Bu sebeple yine realite sınırlarında kendinize sağlam 3-4 gün ayırıp o hafta gördüğünüz dersleri tekrar edip konu sorularına yönelmek çok daha verimli olabilir. Eğer her gün çalışmayı başarabilenlerdenseniz bu yönteme ihtiyacınız yok denebilir. 



Umarım yazım size yardımcı olmuştur. Yorum bırakmayı unutmayın! 

Yorumlar

Popüler Yayınlar