KİTAP YORUMLARIM | VIRGINIA İLE VITA / CHRISTINE ORBAN



Çok uzun bir aradan sonra yeniden merhaba.

Yazıların kesilmesi ve bir daha blog yazmaya dönmeme sürecinde aklımdan sürekli geçen bir şeydi bir daha yazmak isteyecek miyim? Ya da vakit bulacak mıyım tüm bunlara? 

Aradan geçen süreç boyunca fırsat bulamadım gerçekten. İstanbul'dan taşınma, kendi işimizi kurma süreçleri derken epey bir ara vermiş oldum aslında. Taşınma konusu başlı başına ayrı  bir yazı olur o sebeple detaya çok girmeyeceğim.

Bugünün konusu çok sevdiğim yazar Virginia Woolf'u anlatan daha doğrusu yaşamından bir kesiti anlatan bir kitap. Kitabın yazarı Christine Orban. Kitapta Virginia Woolf ile yazar Vita Sackville-West arasında geçen aşk ve Virginia'nın o dönemki ruh halinin tasviri anlatılıyor. 190 sayfalık kitabın dili oldukça sade ve olay örgüsü çok güzel bir üslupla verildiği için okuyucu için ağır olmayan, plajda da okunabilecek tarzda rahat bir kitap.

1927 yılında geçen olayların anlatıldığı kitapta Virginia Woolf'un kendi günlüğü ve Vita Sackville-West ile mektuplaşmaları da yer alıyor. Edebiyat tarihinin önemli eserlerinden olan "Orlando" romanına Vita Sackville-West ilham oluyor bu ilişki sebebiyle. 

Kitapta Virginia Woolf'un eşinden, onunla ilgili ruh betimlemeleri, kendine dair hislerinde acımasız özeleştirisi ile beni oldukça etkileyen bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Yer yer içsel hesaplaşmaları ve ruh halindeki ani değişimler sebebiyle "Burada neden bahsettiğini anlayamıyorum." dediğiniz bir bölüm olabileceğini düşünerek söylemek isterim  ki işte tam da kafasının içinde olup bitenleri bizlere yazar Christine Orban oldukça gerçekçi şekilde sunmuş. Kendisi de kendi ruh durumunu bazı günler anlayamıyor, anladığı zaman da o durumdan çıkmak için çaba sarfediyor ya da kendini bırakıyor. Tıpkı iyi günler geçirdiğimiz gibi kötü günler geçiren bizlerde olduğu gibi. 

Ayrıca o dönemde Eşcinsel ilişkiler İngiltere'de oldukça tutucu bir bakışla karşılandığı için gizli tutulan bir ilişki statüsünde. Virginia Woolf kitaplarını severek okuyorsanız kaçırmamanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Eğer yeni okumaya başladıysanız da yine kendisini tanımak için güzel bir fırsat.


Satın almak isteyenler için link bırakıyorum. Tık tık.


Sevgiyle kalın!

Yorumlar

Popüler Yayınlar