KİTAP YORUMLARIM | PEMBE FİLİ DÜŞÜNME - ZEYNEP SELVİLİ ÇARMIKLI

Yeni haftanın ilk gününden herkese merhaba!

Geçtiğimiz haftalarda kitap alışverişim sonrasında paylaştığım ve okuduktan sonra yorumlamamı en çok istediğiniz "Pembe Fili Düşünme" bugünün konuğu.

Öncelikle belirtmeliyim ki kitabın dili çok akıcı, bu sebeple de oldukça kısa sürede okuyup bitirdim. Kitap 204 sayfa, ancak sayfalar ince kağıda basılmış. Bu yüzden yanınızda taşımaktan korkmanıza gerek yok. 

Kitap psikoloji kategorisine giriyor kapakta sol alttaki yazıya bakınca. Ancak sanılmasın ki "Bunları yaparsanız hayatınız daha güzel olacak, her şey yoluna girecek." gibi reçeteler bekliyorsanız bu kitapta onlar yok. Bu kitapta nelerin yapılıp nelerin yapılmayacağından ziyade yazar kendi deneyimlerinden ve bilimsel bulgulardan yararlanarak kendi yaşamında karşılaştığı bir takım zorlu süreçleri nasıl atlattığını, bunları anlatırken yalnızca kendi hayatı üzerinden gitmeyerek farklı insanların da hayat tecrübelerine yer veriyor. Bu sayede kitap bir otobiyografi kitabı olmaktan çıkıyor.

Zaten kendisi bu işin eğitimini almış. Uzun yıllardır da bu işin  içinde olan birisi.  Kitabın girişinde hayatı kısaca anlatılmış. Kitapta bahsettiği konuların ilgisini çekeceğini düşündüğü kişiler için de kitabın en arka kısmına bir okunacaklar listesi eklemiş.

Kitaba kendi yaşadığı zorlu bir deneyimle başlayıp iyi olmasına kadar geçen süreçte yaptığı şeyleri ve yaptıklarının sonrasında da aslında yapması gerekenlerin neler olduğunu öğrenip hayatının akışını değiştirdiği bir hikayeyle başlıyor. Kendimizi sorgulatan çok güzel bir 2. bölümle devam ediyor. Kendimizi, kendi zihnimizde nasıl değerlendirip etiketliyoruz bu konuya kolaylıkla anlaşılacak şekilde örneklerle değiniyor. 

Ardından zihnimizi kullanırken ve deneyimlerimizi yaşarken gerçekten an'da mıyız? konusunda yine örneklerle açıklık getiriyor. Kitabın son bölümü de artık kitabı bitirirken içinizde bir sıcaklıkla ve artık yapmanız gerekenleri biliyor olduğunuz hissiyle bitiyor. 

Ben okurken keyif aldım açıkçası. Yukarıda bahsettiğim gibi dili de oldukça akıcı ancak okurken boş kafayla ve kendinizi kitaba verdiğinizden emin olarak okuyun derim. Son olarak da aklınıza kitaptaki konulardan bir tanesi bile takılsa geri dönüp kolaylıkla kendisine başvuracağınız bir eser. 

Kitabın heyecanı çok kaçmasın diye detaylandırmadan anlatmaya çalıştığım bu yazıyı umarım  beğenmişsinizdir. Okumak isteyenler ve yorumumu merak edenler için de elimden gelen en kısa sürede yazıyı yazmaya çalıştım. 


İyi günler, iyi okumalar ..

Sevgiyle kalın!

Yorumlar

Popüler Yayınlar