COLD BREW KAHVE YAPIMI

Merhabalar!
Bugün size bana çok fazla sorulan bir konu hakkında yazacağım, zaten başlıktan da anlamışsınızdır Cold Brew kahve furyası aldı başını gitti. Tabii ki bundan da geri kalmak olmaz dedim ve bana kalırsa içimi en güzel kahvelerden biri olan ‘cold brew’ yöntemini araştırıp evde deneyimledim. Bir çok yapım şekli var aslına bakarsanız, ancak evde yapımı en kolay olanı bana kalırsa az sonra size anlatacağım yöntem.

Cold brew kahveler içimi son derece rahat, soğuk oldukları için de yaz aylarına en yakışan içecekler ve bu yöntemle yapılan kahvelerin aroması daha leziz oluyor bence. Ayrıca 3-4 saat kadar harareti önlemesi de harika!
                                                
Bu yöntemle kahve demlemek için ihtiyacınız olan şey çekirdek kahve ve french press. Öncelikle söylemem gerekir ki ülkemizde de artık “3rd wave” kahve anlayışı o kadar çok yerleşmeye başladı ki birbirinden farklı aromada ve yoğunluğa sahip çekirdek kahveleri hemen her yerde bulabilirsiniz. Ancak satın alması en kolay ve sürekli etrafımızda olan kahveciler arasından tchibo ve starbucks’ın çekirdek kahveleri bence işinizi pekala görür. Bu çekirdek kahveleri aldığınızda orada istediğiniz şekilde çektirebilirsiniz, eğer evde çekirdek öğütücü makineniz varsa o yöntemle de aynı şey oluyor biz evde çekiyoruz genellikle. İçimini sevdiğiniz çekirdeği çektirirken pirinç tanesi büyüklüğünde tanecikler olsun derseniz kahveyi çok inceltmezler, Cold Brew için ihtiyacımız olan büyüklük tam olarak bu!    
Nedenini sorarlarsa da evde cold brew yapacağım dersiniz :) Bu aşamadan sonra yapacağınız kahvenin miktarı önemli, tek kişilik french press yapacaksanız 3 çorba kaşığı çekirdek işinizi görür. Bu oranı bu şekilde arttırabilirsiniz. Ardından soğuk içme suyunu üstü dolana kadar döküyoruz ve kapağını çok bastırmadan yalnızca ağzı kapanacak kadar ittiriyoruz. (Press’i biz tamamen indirirsek çekirdekler aromasını bırakamaz.)

Artık sizlik bi durum kalmadı. Yaklaşık 18-24 saat sonra kahveniz içime hazır, hatta 2 gün beklerseniz daha bile iyi olur. Kahveniz bu süreçte zaten çekirdeklerini tümüyle dibe bırakacaktır. Siz de press’i indirerek (çekirdekleri içinden çıkarmayın, aroması daha çok olur) kahvenizi bardağa dökebilirsiniz.

Cold brew’de bardağa fazla buz atmamak da önemli, birkaç buz parçası işinizi görür. Fazla buz içeceğinizi sulandıracağı için lezzeti tam olarak alamazsınız.

Kısaca “3rd wave kahvecilik” nedir kısaca bahsederek yazıya son vereyim;

3rd wave kahvecilik, tüketimin ön planda olmasından çok çekirdeği ön plana alan, yetiştirildiği andan kavrulup masamıza, bardağımıza gelene kadar ki yolculuğunu ön plana alan bir akım.
Güzel bir alıntı ile : “Kahvenin kendisinin başrolde olduğu, çekirdeğin bize neler anlatmak istediğini anlamaya çalıştığımız bir akım var karşımızda.” (http://www.themagger.com/ucuncu-dalga-kahve-istanbul-kahve-mekanlari/)

Umarım hoşunuza giden bir yazı olmuştur. Yorum bırakmayı unutmayın. Instagram’da #yiyoriçiyorhashtag’iyle yaptıklarınızı paylaşın! Beni de etiketlemeyi unutmayın.
Instagram: ezgiyldrmo



Yorumlar

Popüler Yayınlar